Resize text Make the text bigger Make the text smaller

About the Trust - News

You are here: Home \ Trust \ News \ 2016 Jul-Dec \Oncology quiet room refurbished thanks to FORCE

 

Oncology quiet room refurbished thanks to FORCE


The quiet room in the Oncology Outpatients Department at the Royal Devon & Exeter Hospital has been given a makeover thanks to support from FORCE Cancer Charity and donations from patients and their families.


The room is an important space for patients and relatives, particularly those who have just been diagnosed with cancer, to talk with their consultant or specialist nurse in peace and privacy.


However, after many years of constant use, the room’s furnishings were beginning to look tired and the lighting was stark and unwelcoming.


With funding from FORCE and the help of Annalisa Patient and Emma Hayter from local interior design company DUO Interiors, the Oncology Team began the room’s refurbishment. 


They worked with DUO to develop a mood board and asked patients to feedback on the designs.  They also received help from the RD&E’s Infection Control and Estates team to complete the redesign.


The room is now an oasis of calm away from the hustle and bustle of the busy clinical area.
Annalisa and Emma have used muted sage green tones and natural wood to make the room warm and welcoming, while the circular configuration of the furniture and low lighting softens the space further.  


Interior Designer Emma Hayter from Duo explained: “I was asked to create a timeless space for families, patients and staff to go to, which would offer a comfortable, relaxed environment. I worked closely with Helen the Matron, to ensure all the teams’ ideas were considered and the brief was met accordingly. Part of this involvement, included ensuring that all the necessary requirements for a hospital environment, in terms of interior design were met. I was pleased that the design of the room was successful and well received. It was an honour for Duo to work on such a project.”


Helen Daggar, Matron on Cherrybrook Unit, said: “The room is now a calming, pleasant space in which difficult conversations can take place. We are so grateful to FORCE and all the patients and their families who donated funds to help make this possible.”


Meriel Fishwick, Chief Executive of FORCE Cancer Charity said: “We are really pleased to have been able to contribute to the refurbishment of the quiet room. At FORCE we recognise the importance of providing a place that feels calm and welcoming for patients and their families at times that can be very distressing.”

 

Read Duo's full design brief for the quiet room.

Call 111 when its less than urgent